dinsdag 3 november 2020

17.3 VRIENDINNEN

Sinds ze allemaal hun eigen slaapplaats hebben is het zoveel leuker geworden. Iedereen gaat naar bed wanneer hij wil en is ’s morgens uitgerust als hij er weer uitkomt.
Kleine groeit als kool en doet niets liever dan stoeien met de puber en de vrijgezellen.

De weduwe gaat niet zo graag meer naar de Lauwerkrans toe. Er zijn daar een paar mannen die nogal opdringerig zijn. Ze gaat liever naar de vrouw van het 70-er jaren huis en het Kanthuisje. Met z’n 3-en zijn ze goede vriendinnen geworden. 

   

De vrouw van het Kanthuisje gaf een rondleiding en hun mond / snavel viel open van verbazing. Zoveel moois hadden ze nog nooit gezien. En toen de mevrouw vertelde dat ze het allemaal zelf gemaakt had viel de pinguïn bijna om van verbazing. Dat heette kantklossen en een oude mevrouw die ook vaak in de winkel was deed het voor. Pinguïn werd er duizelig van. Zo snel als die klosjes over elkaar heen gingen . En het waren er zoveel!
De mevrouw van het 70-er jaren huis vertelde schuchter dat zij ook kon kantklossen. “Maar niet zo mooi als jij hoor” haastte zij zich om te zeggen. Ze kreeg er een kleur van.
Wat een geweldige middag was dat. Ze spraken af om de volgende week naar het 70-er jaren huis te komen.

   

In het 70-er jaren huis dronken ze thee en aten lekkere vruchtentaart.
De vrouw van het 70-er jaren huis liet al haar handwerken zien. Ze kon breien, haken spinnen, wolverven, kantklossen, borduren, macrame en nog heel veel meer. De weduwe kon het allemaal niet onthouden.
“En komen jullie dan volgende keer bij mij?” vroeg de weduwe schuchter terwijl ze zich grote zorgen. Had zij iets dat ze goed kon?

   

De weduwe had niets om te laten zien en had ook geen taart gebakken.
Maar ze kon vertellen over de ijsvlakte waar ze gewoond had en over hun barre reis hier naar toe.  Over de ramp en de dood van haar man en vele andere familie leden. Daar werden de vrouwen van het kanthuisje en het 70-er jaren huis stil van. Daar hadden ze eigenlijk nooit bij stilgestaan. Dat al die pinguïns zoveel meegemaakt hadden, ongelofelijk.
En hoewel ze gewoon op de trap zaten, werd het toch ook daar een heel bijzondere middag.